Information
Här finns det rapporter om hur personer över 45 år kan komma in på arbetsmarknaden.
Nationell research för målgruppen 45+

 

Många vill byta jobb men vet inte vad de vill arbeta med. En ny undersökning av YouGov http://www.folkuniversitetet.se/globalassets/dokumentbanken/lokala-dokument/dokument_region_ost/stockholm/rapport_final.pdf som utvecklats för Folkhögskolan i Stockholm visar att många i åldrarna 40–55 vill byta jobb eller yrke. Men bara en av tio personer söker aktivt vidare. Den vanligaste orsaken är att de inte vet vad de vill arbeta med. – Det är förståeligt, men också synd att steget för att byta jobb är så stort. Vår uppgift är att ge dem som vill vidareutveckla sig de rätta verktygen. Det krävs sällan en helt ny metod för att förändra invanda vanor, en praktik på deltid eller en utbildning kan räcka för att hitta vad man verkligen vill göra, säger Mona Lanne Forest, marknadschef på Folkuniversitetet Stockholm.
Ett effektivt sätt att hitta vägledning i sin karriär är att lyssna på sin inre kompass och lära sig att identifiera sina personliga styrkor och värderingar. Merparten bland de svarande vill jobba med något meningsfullt, ha en bra lön och hitta en balans mellan arbete och fritid. Minst viktigt är att uppnå ledarskap. De två viktigaste faktorerna när du byter jobb angavs som att ha en bra lön och arbetsvillkor samt inspirerande uppgifter. Att kunna arbeta hemifrån ses som den minst viktiga.

 

Snabbfakta från FöretagsBarometern:2016:

 • 37 procent vill byta arbetsgivare och 31 procent säger att de vill byta yrke inom de kommande åren
 • 56 procent vill arbeta med något som är meningsfullt, 51 procent vill ha bra lön och 47 procent föredrar att hitta en balans mellan arbete och fritid. Endast 4 procent vill bli chefer
 • De främsta anledningarna till att inte söka ett nytt jobb är att inte veta vad de vill göra (27 procent), att man inte kan hitta något att söka (14 procent) och att det är för riskabelt att byta jobb (13 procent). Mer kvinnor än män säger att de inte vet vad de vill göra. Fler män än kvinnor säger att det är för riskabelt att byta jobb
 • Huvudsaken är att lära sig nya saker (48 procent), fortsätta sin personliga utveckling (45 procent) och bättre löner och förmåner (45 procent).
 • Bra löner och fördelar vid byte av jobb är viktigast för 44 procent och 41 procent föredrar att ha inspirerande uppgifter.
 • De största utmaningarna är att hantera arbetsbelastningen, (45 procent) känner inspiration (40 procent) och vet vad man ska göra i framtiden (32 procent).
 • 18 procent säger att området de behöver kompetens i personlig utveckling. 19 procent kräver tekniska färdigheter
 • 28 procent valde vägledning och råd från familj och vänner förra gången de bytte jobb. 27 procent säger att de bara motiverade sig själva vid den senaste arbetsförändringen

* Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretag YouGov på uppdrag av Folkuniversitetet. Mellan 1 och 8 augusti 2016 genomfördes totalt 1007 intervjuer med män och kvinnor 40–55 år som är anställda eller egenföretagare.
https://universumglobal.com/se/foretagsbarometern-2016/

   

  Dela